Til hovedinnhold

Teknologi til månen og forbi

Clara Venture Labs (tidligere Prototech) har en lang historie med suksess i rommet.

Skrevet av
Christer Aasen
Oppdatert
22. november 2023
Foto: Clara Venutre Labs har levert filtre til den europeiske modulen i Orion, NASAs nye månefartøy.
Foto: Clara Venutre Labs har levert filtre til den europeiske modulen i Orion, NASAs nye månefartøy.

Clara Venture Labs

Nettsted

https://claraventurelabs.com/

Produkt

Teknologi til romfart og romutforskning

Støtte

ESA-kontrakter TDE/Artes Core Competitiveness/Exploration/GSTP

Clara Venture Labs (tidligere Prototech) i Bergen har vunnet flere ulike typer kontrakter hos den europeiske romorganisasjonen ESA for å levere teknologi spesielt tilpasset bruk i rommet.

Det omfatter blant annet spesielle filtre til den europeiske modulen til Orion, NASAs nye månefartøy, som skal frakte astronauter og utstyr til den fremtidige internasjonale romstasjonen ved månen.

Dette er filtre som holder vann ute fra rørene som fører luft i servicemodulen og bomodulen. Det er viktig slik at lufttilførselen ombord, og spesielt i bomodulen der astronautene oppholder seg i månefartøyet, ikke blir forstyrret.

Det er ESA som leverer den europeiske servicemodulen til Orion. Fire Orion-fartøy har blitt bygget så langt, og flere er på vei for fremtidige oppskytinger i NASAs nye måneprogram Artemis.

Også ESAs nye romteleskop Euclid har spesiallaget teknologi fra Clara Venture Labs. Euclid skal kartlegge mer enn 1 milliard galakser i universet, noe som vil kunne avsløre universets struktur på kosmisk skala.

Clara Venture Labs holder dessuten på å utvikle blant annet et energisystem til bruk på månen, og undersøke om norsk laks kan oppdrettes i rommet for å bli til mat for astronauter der.