Til hovedinnhold

Dreiemekanisme til solcellepaneler for romsonder og satellitter

KDA leverer mekanismen og elektronikken som dreier solcellepanelene til romfartøy som romsonder og satellitter. 

Oppdatert
29. juni 2023
Illustrasjon av romsonden Juice på vei mot Jupiter. Dreiemekanismene til solcellepanelene er laget av KDA.
Illustrasjon av romsonden Juice på vei mot Jupiter. Dreiemekanismene til solcellepanelene er laget av KDA.

KDA

Nettside

https://www.kongsberg.com/kda/

Produkt

Dreiemekanisme til solcellepaneler

Støtte

Nasjonale følgemidler / ESA-støtte / ESA-kontrakter GSTP, Vitenskapsprogrammet, Exploration, Copernicus, Metop mf.

Kongsberg Defence and Aerospace, en del av Kongsbergguppen, har vunnet en lang rekke kontrakter hos både den europeiske romorganisasjonen ESA, Copernicus - EUs program for miljøovervåking og samfunnssikkerhet, EUMETSAT - den europeiske organisasjonen for værsatellitter EUMETSAT, og flere.

KDA leverer mekanismen og elektronikken som dreier solcellepanelene til romfartøy som romsonder og satellitter. Dette er nødvendig slik at solcellepanelene kan holdes vendt mot sola for å lage strømmen som romfartøyet trenger til styring, kommunikasjon og undersøkelsene den skal gjøre.

Nesten alle romsondene til ESA som har blitt skutt opp siden tidlig på 2000-tallet har eller har hatt KDA sin dreiemekanisme for solcellepaneler.

Disse romsondene undersøker eller skal undersøke omtrent alle planetene i solsystemet, fra Merkur innerst, til asteroider og kometer ytterst. Det betyr at norsk teknologi har vært ved omtrent alle planetene i solsystemet.

Det omfatter blant annet Marssonden Mars Express, Venussonden Venus Express, kometsonden Rosetta, Merkursonden BepiColombo og Jupitersonden Juice.

Det gjelder også de operasjonelle miljøsatellittene i Sentinel-serien i Copernicus-programmet, forskningssatellittene i ESAs Earth Explorer-serie, satellittene i den kommende generasjonen europeiske værsatellitter MeteoSat Third Generation, og de mer enn 30 satellittene i det europeiske satellittnavigasjonssystemet Galileo.