Jupiter-sonde med norsk instrument skal gjøre ekstremmanøvre
Det gjør Juice mellom månen og jorda for å komme seg til Jupiter.
Berit Ellingsen
30. juli 2024
Den europeiske romsonden Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) skal til Jupiter for å undersøke både gassgiganten og dens ismåner, som skjuler dype hav under overflaten.
Les mer om hva Juice skal gjøre her.
Til å forske på Jupiter og månene dens har Juice med seg elleve ulike instrumenter. Et av disse er norsk, strålingsmonitoren Radem.
Radem er laget av firmaet IDEAS og måler strålingen i rommet rundt Juice. Dette instrumentet er det eneste ombord som er på under den lange ferden til Jupiter.
Juice har også teknologi ombord levert av andre norske bedrifter som Kongsberggrupen. Les mer om Radem og den norske teknologien til Juice her.
Trenger fart fra flere planeter
For å komme seg til Jupiter skal Juice fly tett forbi flere planeter i det indre av solsystemet, for å få skikkelig fart fra tyngdefeltet til disse planetene.
Det trengs fordi Jupiters bane ligger cirka 800 millioner km borte fra jorda. Skulle Juice ha blitt sendt direkte dit, ville romsonden enten trengt en mye større rakett, eller mer enn 60 000 kilo med brennstoff ombord for sine egne rakettmotorer.
Romsonder som Juice flyr med hastigheter på titusener av kilometer i timen. Derfor trenger Juice også å bremse seg selv ned før den kommer til Jupiter, for å kunne gå inn i bane rundt gassgiganten.
Denne nedbremsingen ville ha krevd enda mer brennstoff for rakettmotorene ombord. Men en romsonde kan ikke ha med seg slike enorme mengder brennstoff.
Derfor må Juice i stedet bruke tyngdekraften fra planetene i det indre av solsystemet for å få riktig fart og bane ut til Jupiter.
Juice skal få en dytt av både månen og jorda 19. og 20. august 2024.
Illustrasjon: ESA
For aller første gang i historien
Det er også derfor Juice skal fly tett forbi månen, og deretter jorda, den 19. og 20. august 2024.
Dette blir alle første gang en romsonde gjør en slik forbiflyging av både jorda og månen, og bruker tyngdekraften fra to himmellegemer samtidig.
Da vil jorda og månens tyngdekraft bøye Juice sin bane gjennom rommet. Det vil både bremse romsonden ned, og dytte den inn i rett bane for å kunne gjøre en tett forbiflyging av Venus i august 2025.
Etter denne dytten fra Venus, vil Juice fly forbi jorda to ganger til, for å få den rette farten og retningen romsonden trenger for å nå Jupiter i 2031.
Som med millimeters avstand
Men denne første, tette forbiflygingen mellom jorda og månen blir alt annet enn lett.
- Det blir som å fly gjennom en veldig smal korridor i ekstremt høy fart, og nå maksimal hastighet når avstanden til begge veggene av korridoren bare er noen få millimeter, sier Ignacio Tanco, leder for gruppen som styrer Juice ved den europeiske romorganisasjonen ESA.
Derfor må både navigasjonen og kontrollen av Juice være ekstremt nøyaktig under hele den tette og kritiske manøvren.
Fra den 17. til den 22. august 2024 vil Juice være i kontinuerlig kontakt med bakkestasjoner over hele verden. Det omfatter Kongsberg Satellite Services (KSAT) sin bakkestasjon på Svalbard.
Da vil operatørene i ESAs kontrollrom i Darmstadt i Tyskland overvåke Juice sin minste bevegelse, og gjøre ørsmå endringer for å fininnstille banen til romsonden helt nøyaktig.
Dette er de ti forskningsinstrumentene på Juice. Det norske instrumentet Radem kommer i tillegg.
Illustrasjon: ESA
Instrumentene skrus på
Men som om det ikke var nok, blir også de ti instrumentene til Juice skrudd på under den ekstreme forbiflygningen av månen og jorda.
Det er fordi dette er den første anledningen til å teste instrumentene ombord på Juice på en ekte planet.
Da får forskerne og ingeniørene som jobber med de ulike instrumentene prøvd dem ut, og en sjanse til å ordne eventuelle problemer som har oppstått under ferden i rommet.
Kanskje kan Juice også gjøre noen overraskende oppdagelser på jorda eller månen under ekstremforbiflygningen.
Juice vil være synlig i kikkert og teleskop over Sørøst-Asia og Stillehavet.
Følg Juice og det som skjer i kontrollrommet til ESA på X her: @ESA_Juice og @esaoperations.