Til hovedinnhold

Jannicke Mikkelsen er i verdensrommet

Jannicke Mikkelsen er fartøysjef på romferden Fram2, som skal vare i 3-5 dager.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
1. april 2025
Mannskapet på Fram2 i romdrakter hos SpaceX. Fra høyre: Jannicke Mikkelsen, Chun Wang, Eric Phillips og Rabea Rogge.
Mannskapet på Fram2 i romdrakter hos SpaceX. Fra høyre: Jannicke Mikkelsen, Chun Wang, Eric Phillips og Rabea Rogge.SpaceX/Fram2

Den kommersielle romferden Fram2  ble skutt opp natt til tirsdag den 1. april 2025. 

Oppskytingen ble gjennomført med et Dragon-romfartøy og en Falcon 9-bærerakett fra SpaceX og Kennedy Space Center i Florida. 

Dragon-romfartøyet skal gå i polar bane og cirka 425 til 450 kilometer over jorda, omtrent den samme høyden som den internasjonale romstasjonen går i.

Romferden vil vare fra tre til fem dager og skal forske på blant annet polområdene, nordlyset, den øvre atmosfæren, jordas magnetfelt, og ta det første røntgenbildet av menneskekroppen i rommet.

En romferd over polene

Norske Jannicke Mikkelsen er fartøysjef ombord på Fram2. Sammen med de tre andre besetningsmedlemmene på Fram2 har hun trent hos SpaceX i over et år for å lære seg oppgavene og forskningen de skal utføre under ferden.

Kommandør på Fram2 er investoren Chun Wang fra Malta, piloten er Rabea Rogge fra Tyskland, mens oppdragsspesialist og medisinsk ansvarlig er den australske polfareren Eric Philips. 

Fram2 blir den første bemannete romferden til å gå i polar bane og se både Arktis og Antarktis på hvert omløp. 

Derfor er romferden oppkalt etter skipet Fram, som både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen brukte til sine polarekspedisjoner.

Du kan lese mer om Jannicke og det hun skal gjøre ombord her.

Mannskapet i Fram2 inne i et Dragon-romfartøy. Jannicke Mikkelsen er nummer to fra høyre.

Mannskapet på Fram2 inne i et Dragon-romfartøy. Jannicke Mikkelsen er nummer to fra høyre.

SpaceX/Fram2

Første norske kvinnelige astronaut

- Siden Jannicke Mikkelsen er den første astronauten til å bli skutt opp med norsk flagg på armen, og Norges første kvinnelige astronaut, er dette en begivenhet helt klart til inspirasjon, sier Arvid Bertheau Johannessen, fagsjef innen bemannet romfart og utforskning ved Norsk Romsenter.

I januar 2024 ble norsksvenske Marcus Wandt skutt opp til romstasjonen, som en av de nye astronautene til den europeiske romorganisasjonen ESA.

- Fram2 er et godt eksempel på hvilke muligheter som åpner seg gjennom de private romaktørene, som SpaceX, sier Johannessen. 

I tillegg til å være viktige leverandører av tjenester til de statlige romorganisasjonene som NASA, for blant annet transport til den internasjonale romstasjonen, kan enkeltpersoner kjøpe tjenester direkte fra de private romaktørene. 

- Fram2 er et slikt eksempel. Sammen med muligheten for kommersielle bemannede ferder er det også et økende antall ubemannede ferder, blant annet til månen, som utføres av private aktører, sier Johannessen. 

Du kan lese mer om de nye private måneferdene her.

Mannskapet på Fram2 foran en Falcon 9-bærerakett hos SpaceX.

Fram2-mannskapet foran en Falcon 9-bærerakett hos SpaceX.

SpaceX / Fram2

Åpner for helt nye muligheter

I dag tilbyr offentlige romorganisasjoner som NASA og ESA, i samarbeid med private aktører, institutter og forskere å fly vitenskapelige eksperimenter til månen og etter hvert lenger ut i rommet. 

- Dette er en ønsket utvikling for kommersialisering av romaktiviteter, og åpner for helt nye muligheter, sier Johannessen.

Planen er at de private og kommersielle aktivitetene i bane rundt jorda og ved månen på sikt skal utvikle seg til å bli en selvstendig og bærekraftig økonomi i rommet. Norge kan bli med. Les mer om det her.

Kontakt

Arvid Bertheau Johannessen – Fagsjef, bemannet romfart og utforskning – Norsk Romsenter – 950 38 958